Nimeni Nicăieri, Cineva Undeva

 PACHET DE CĂRŢI: două volume autobiografice ale Donnei Williams

                      © Editura Punkt, 2015, pentru prezentele traduceri în limba română                                                                                                                                                                         

Volumul 1: Nimeni nicăieri: remarcabila autobiografie a unei fete autiste 

de Donna Williams

DESCRIERE: Prima carte autobiografică din seria celor patru publicate de către Donna Williams, Nimeni Nicăieri, a fost scrisă în jurul vârstei de 25 de ani, cu intenţia de a înţelege și de a se detașa de emoţiile negative generate de experienţele abuzive trăite în copilărie și adolescenţă, dar și pentru a ne înfăţișa nouă, cititorilor ei, că în interiorul oricărui om se găsesc puteri nebănuite și o dorinţă arzândă de a trăi, de a-și găsi un loc pe lume și un sens interior al propriei vieţi.

Nimeni Nicăieri a fost scrisă în patru săptămâni, ne mărturisește Donna Williams, însă nu este o carte care se citește ușor. Evenimentele ne sunt relatate în stilul unui reporter de televiziune, fapt tipic pentru modul autist de a vedea lumea. Fără implicare emoţională, fără un dram de subiectivism ne sunt înfăţișate niște experienţe de viaţă care generează în sufletul cititorului întregul „spectru” de emoţii umane posibile, de la uimire și groază la entuziasm și bucurie. O însoţești pe Donna zi după zi, te temi pentru ea, te bucuri împreună cu ea – în mod real trăiești cu intensitate emoţiile la care ea pare să nu aibă acces în interiorul ei, să nu le cunoască sau să nu le poată identifica decât cu foarte mari greutăţi.

Fără doar și poate, Donna – ca și ceilalţi autiști înalt-funcţionali care au devenit scriitori – ne arată în cărţile sale că lumea nu este altceva decât o succesiune de fapte în care sunt implicaţi niște oameni și niște obiecte în diverse tipuri de activităţi. Restul, coloratura întâmplărilor, nuanţele emoţiilor umane, frumuseţea sau coșmarul vieţii trăite, este ceea ce noi ceilalţi, „normalii”, punem peste scheletul faptic. Este posibil ca acesta să fi fost chiar un dar al vieţii pentru Donna, căci altfel cum ar fi putut supravieţui?

Citeşte gratuit din volumul Nimeni Nicăieri aici.

Volumul 2: Cineva undeva: evadarea din lumea autismului

de Donna Williams

DESCRIERE: Publicată pentru prima dată în 1994, cartea de faţă a cunoscut o popularitate extraordinară, fiind tradusă în multe limbi din întreaga lume şi clasându-se în topul vânzărilor din Canada, Japonia şi Norvegia. A fost scrisă la câţiva ani după publicarea volumului Nimeni Nicăieri în 1991 (Ed. Punkt, 2015), iar Donna Williams a devenit prima scriitoare cu autism care a publicat două bestselleruri internaţionale.

Cineva Undeva şi volumul anterior, Nimeni Nicăieri, au oferit primele mărturii publice ale unei persoane cu autism, care a avut o relaţie reală, non-abuzivă, chiar intimă, cu altcineva aparţinând spectrului autist. Acest lucru a deschis calea altor oameni cu tulburări din spectru, încurajându-i să înceapă să vorbească şi ulterior să scrie nu doar despre autismul lor ca patologie, ci şi despre apropiere, emoţie, senzualitate şi sexualitate.

Postura Donna Williams de profesor, aşa cum apare în cartea Cineva Undeva, a incitat mediul cultural în care persoanele autiste erau văzute drept „clienţi” ai specialiştilor non-autişti. Dacă a vorbit despre ce a însemnat pentru ea să fie profesor, atunci cum ar fi sau ar fi putut să fie autistă? Iar dacă a fost profesor, atunci chiar s-ar putea aştepta să fie ascultată pe picior de egalitate cu specialiştii non-autişti? În zilele noastre, şi alte persoane cu afecţiuni din spectrul autist visează, aspiră şi insistă să aibă propriul lor loc dincolo de rolul de „client” şi să se facă auzite în calitate de persoane inteligente, chiar profesioniste.

Citeşte gratuit din volumul Cineva Undeva aici.

Preţul pachetului cu cele 2 cărţi este 85 ron.

SFARSIT DE TIRAJ! ULTIMELE 50 DE EXEMPLARE!

COMANDĂ: prin email la raluca@rpg-publishing.com. Pachetul vă va fi livrat prin Poșta Română (opţional prin curier) în sistem ramburs în termen de 2-3 zile lucrătoare. Vă rugăm să specificați clar adresa dvs. din buletin, Codul Numeric Personal și numărul de telefon pentru a facilita ridicarea coletului. Pentru București, pachetul este livrat personal, la domiciliu. Contact: Raluca Ciochină, tel. 0799 756 083.

Consultaţi colecţia noastră Autismul Autobiografic aici.

 

PARTENERI DE DISTRIBUȚIE: 

în mediul online, Psihoshop

București: Napocensis Medical Center, Asociația Aita, Cabinet Logopedic Andu.

Timișoara: Prakriti School of Yoga, Silvia Majumdar, tel.0722413161

Constanţa: Librăria Prăvălia cu Cărţi, str. Ştefan cel Mare 31

Comarnic, jud. Prahova: Asociaţia Speranţa 2000, tel. 0722685143

Iaşi: centrul CRISP (Tudor Mitasov)

 

 

One thought on “Nimeni Nicăieri, Cineva Undeva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>